depositphotos_61621057-stock-photo-no-image-available

Zuzmók, mohák, virágok

A szinte növényzetmentes homokon először zuzmók és mohák települnek meg. Köztük laza csomókban homoki csenkesz (Festuca vaginata) köti meg a talajt. Májusban legszebb a vidék. Ilyenkor virágzik a homoki árvalányhaj (Stipa sabulosa), mely az összes buckát beborítja. Később bontja szirmait a homoki vértő (Onosma arenaria), a szalmagyopár (Helichrysum arenarium), a kék virágú báránypirosító (Alkanna tinctoria) és az apró termetű homoki varjúháj (Sedum hillebrandtii). Nyár derekán virít a kék szamárkenyér (Echinops ruthenicus), a mezei iringó (Eringium campestre) és a királydinnye (Tribulus terrestris). A nedvesebb buckaközi mélyedésekben a serevényfűz (Salix rosmarinifoliae) jellemző. A napsütötte buckaoldalakon a naprózsa (Fumana procumbens) apró virágai nyílnak.

Cserjék, borókás, nyárfák

A legeltetés megszűntével lassan megszűnik a homok aktív mozgása is. Ma már csak két mozgó homokbucka található a fokozottan védett területen. Lassan a fás szárú növények is megjelennek a területen. Ezek közül elsők a cserjék, az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a sóskaborbolya Berberis vulgaris) és a boróka (Juniperus communis). A borókások jelentős állománya az Orgoványi és a Bugaci területen alakultak ki. A fákat elsősorban a nyárfa fajok – fehér- és szürke nyár (Popukus alba, P. canescens) és az akác (Robinia pseudo-acacia) képviseli. A bugaci ősborókás borókás-nyárasai, az orgoványi buckák szinte elegymentes borókásai feledhetetlen látványt nyújtanak.

depositphotos_61621057-stock-photo-no-image-available
depositphotos_61621057-stock-photo-no-image-available
depositphotos_61621057-stock-photo-no-image-available

Pusztai állatvilág

A homokvidék állatvilágából az ízeltlábúak a legfajgazdagabbak. A hangyalesők tölcséreit mindenhol könnyű megtalálni, de sok poloska, bogár, sáska és szöcske is él a gyorsan felmelegedő és gyorsan kiszáradó homokon. Csak nedvesebb időben láthatjuk nappal a barna ásóbékákat, a zöld varangyokat (Bufo viridis) és levelibékákat. A zöld-, a fürge- és a homoki gyíkok (Lacerta viridis, L. agilis, Podarcis taurica) azonban szívesen sütkéreznek a napon.

A homokbuckások madarai közül sok a földön fészkel, mint a mezei pacsirta (Alauda arvensis), mások inkább a bokrosokban találják meg élőhelyüket. Az idős nyárfák odvaiban költenek a harkályok. Megürült fészkeiket szívesen foglalják el a szalakóták (Coracias garrulus), melyek állománya sajnos fogyatkozóban van ugyanúgy, mint a búbosbankáé (Upupa epops).

Változó táj és értékmegőrzés

A bugaci területen a zárt homoki gyepeken valamikor rengeteg állatot tartottak. Ma a nemzeti park egyik legismertebb területe, ahol a Pásztormúzeumban a természeti értékek mellett a pásztor-hagyományokat is bemutató kiállítás látható. A homokbuckák között szélvájta medrekben kisebb-nagyobb szikes tavak alakultak ki. Ma ezek közül csak kevésben gyűlik össze a víz, nagy részük kiszáradt medrében zárt gyep fejlődött. Ez az egész Kiskunságban jellemző folyamat sajnos az élővilág változását, esetenként elszegényedését is maga után vonta. Az utóbbi évtizedekben száradt ki a Kondor-tó, a Szívós- és a Szappan szék, és a bugaci Szappanos-tó. A Gedeon Tanyához is tartozik egy szikes tómeder, melynek rekonstrukciója, részben az Alföld elsivatagosodása, és a kipusztulóban lévő madárritkaságok védelme érdekében nagy vágyunk és tervünk.

A géntartalékok fenntartását tűzte ki célul az a projekt, amelyet a Kiskunsági Nemzeti Park nagyállási Génbank telepe és a bugaci szürkemarha-gulya hivatott közvetlenül szolgálni. Az ősi magyar háziállatok eredeti pusztai környezetben a hagyományos külterjes körülmények közötti fenntartásának támogatása, bemutatása fontos, az érintett állatfajok hosszú távú fennmaradásához nélkülözhetetlen feladat, amelyhez a Gedeon tanya állatai is hozzájárulhatnak.

depositphotos_61621057-stock-photo-no-image-available
tn_5387

A kiemelkedő természeti értékek nemzetközi elismeréseképpen a Kiskunsági Nemzeti Park területének kétharmadát az UNESCO Ember és Bioszféra (MAB) programja Bioszféra Rezervátummá nyilvánította.

Hálás köszönet a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek. Az oldal tartalmának létrehozásában az ő munkájuk segített bennünket. Fotóik, szakmai segítségük nélkül nem is vállalkozhattunk volna a táj szépségeinek ilyen részletességű bemutatására. A gyönyörű fotók többsége Gilly Zsolt és Vajda Zoltán munkái közé tartozik. Köszönjük!

Küld el megrendelésed!

Köszönjük, hogy érdeklődsz programjaink iránt!

Ha most elküldöd jelentkezésed, akkor hamarosan keresünk, hogy egyeztessük a részleteket és véglegesítsük a foglalást!

Jelentkezési lap

Ha a megrendelés előtt pontosítani szeretnéd a programot, kérdésed, vagy egyedi kérésed lenne, keress minket telefonon: +36-30-349-77-55 (értékesítés) +36-76-722-800 (recepció)

Bármikor írhatsz nekünk és néhány órán belül válaszolunk kérdéseidre: info@gedeonfarm.com